Därför ville Malin engagera sig som mentor i Mitt Livs Chans

Vi ställde tre frågor till vår tidigare mentor Malin Hardegård Nyberg, som deltog i Mitt Livs Chans mentorprogram under hösten 2019. Malin arbetade då som Director Communication på SKF Sverige AB, som också är samarbetspartner till Mitt Liv. Så här svarade Malin på våra frågor om vad mentorskapet betyder för henne!

Vad var det som gjorde att du sökte till att bli mentor i Mitt Livs Chans?

- Jag tycker att det finns alldeles för mycket kompetens på arbetsmarknaden som inte tas tillvara idag, och det är inte långsiktigt hållbart. Varken för de individer som står utanför eller för samhället i stort. Det vill jag vara med och ändra på. Jag är dessutom nyfiken på att möta människor med olika bakgrund, erfarenhet och drömmar och jag får energi av att komma i kontakt med andra kulturer. Därför kändes det väldigt naturligt för mig att bli mentor i Mitt Livs Chans.

Vad har du lärt dig på vägen - både som person och yrkesmässigt?

- Under resans gång har jag lärt mig massor, både av adepterna och de andra mentorerna. Jag har fått nya perspektiv, på saker som rekrytering och CV, men även på hur svensk företagskultur kan uppfattas. Jag och min adept Mariya har haft många intressanta diskussioner om hur det är att söka jobb och att jobba i Sverige och vi har haft väldigt roligt ihop. Jag har dessutom breddat mitt eget nätverk och lärt känna andra som brinner för mångfald och inkludering.

Skulle du rekommendera andra att bli mentor?

- Jag skulle utan tvekan rekommendera andra att bli mentorer i Mitt Livs Chans. Genom att stötta och coacha någon annan i att uppnå sina mål gör du inte bara skillnad för din adept, du utvecklas själv också. Och tänk på vilken win-win-situation du kan vara med och skapa. Genom att hjälpa fler utrikesfödda akademiker att få chansen att hitta ett jobb som motsvarar deras utbildningsnivå gör mentorprogrammet inte bara att drömmar går i uppfyllelse. Det stärker också Sveriges långsiktiga konkurrenskraft genom att ta vara på all den kompetens vi har tillgång till. Är vi många som går ihop och arbetar aktivt för att den svenska arbetsmarknaden ska bli mer inkluderande så har vi möjlighet att göra avtryck, inte bara på individnivå utan också på samhällsnivå. Det är häftigt och det vill jag gärna vara en del av. Vill du också det bör du söka till mentorprogrammet – du kommer inte att ångra dig!

Curious about Mitt Livs Chans?