Adepten Irina: "Mentorprogrammet gav mig vision om min framtid"

”Den akademiska miljön var alltid fascinerande för mig, men jag visste inte vilka jobb jag kunde söka. Jag kände mig lite vilse och min självkänsla var låg”, säger Irina Chic.

Sedan sin flytt till Sverige hade Irina lärt sig svenska och pluggat olika kurser på universitet, men hon visste inte riktigt hur hon skulle lyckas på den svenska arbetsmarknaden. Hon hade utbildat sig till lärare i engelska och italienska i Belarus och även undervisat som lärare på högskolenivå. Under hennes deltagande som adept i Mitt Livs Chans blev allting tydligare och tack vare mentorprogrammet hittade hon jobb på ett universitet i Sverige.

Varför valde du att ansöka som adept i programmet?

Jag fick tips av flera bekanta, och jag litade på deras rekommendationer. Man flyttar till ett nytt land och känner sig ibland blind och döv, därför behöver man en guide. Jag tänkte, varför inte prova med Mitt Livs Chans mentorprogram? Dock var mina förväntningar var inte så höga. Jag hade ingen aning att det skulle bli såhär bra och att det skulle bli en så stor investering i oss adepter från mentorerna.

Berätta om dina upplevelser i Mitt Livs Chans mentorprogram

När jag först kontaktade min mentor så tänkte jag att vi skulle träffas ett par gånger som mest. Det slutade med att det blev minst 20 träffar under fyra månader istället! Han släppte inte taget på gång, uppmuntrat mig när jag inte känt mig som bäst. Det var också underbart med allt stöd och värme jag fick av andra mentorer. Exempelvis pratade jag med en av mentorerna, en forskare, under en gemensam träff som sedan skickade mig en jobbannons som hen tyckte passade in på min profil. Hen inspirerade mig och uppmuntrade mig att jobba inom det akademiska.
Det är så viktigt att man bemöts på ett professionellt sätt på arbetsmarknaden, och det finns många duktiga människor som har vad som krävs för att bli framgångsrika.”

Kan du summera det du fick ut av mentorprogrammet med tre ord?

God självkänsla, mycket bra information, verktyg för att förverkliga mina önskemål, och även värme och stöd. Det räcker absolut inte med tre ord…men kort kan jag säga att jag fick min framtid som jag önskat!

Du jobbar nu som kursadministratör på institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet, vilket motsvarar din önskan att jobba inom det akademiska fältet och matchar din utbildningsbakgrund. Vad tror du var avgörande för att just du skulle få denna roll?

Tack vare mentorprogrammet blev mina styrkor mycket tydligare för mig och jag kunde kartlägga dem, tillsammans med mina erfarenheter och studier. Jag har alltid tyckt om och varit duktig på administration samtidigt som jag trivs i den akademiska världen. Under mentorprogrammet började jag förstå att roller som kursadministratör eller studievägledare skulle passa mig och min erfarenhet.

Det blev tydligare vad jag ville satsa på och inget kunde längre stoppa mig. Jag knackade på alla dörrar, ringde alla samtal, bad om alla möjliga referenser, och nu är jag här!

Curious about Mitt Livs Chans?