Mentor Irene Sobrevilla: "Jag vill bidra med stöd och pepp"

Irene Sobrevilla, ekonom från Mexiko, hade tidigare jobbat i både London och Kalifornien när hon kom till Sverige och började söka jobb. Hon upptäckte snabbt att närverk och kontakter nästan var viktigare än meriter och erfarenheter för att få ett jobb i Sverige. Idag jobbar Irene som International Financial Controller på RFSU i Stockholm. Hon var med i Mitt Livs Chans som adept och bestämde att komma tillbaka till programmet som mentor så fort hon fick jobb.

Hur skulle du beskriva din upplevelse i Mitt Livs Chans?

Att vara med i Mitt Livs Chans var en tankeställare. Tidigare bodde jag i London och USA, men bara i Sverige upplevde jag att nätverk var viktigare än meriter och erfarenheter för att få jobb. Jag sökte då till Mitt Livs Chans för att knyta kontakter och lära mig hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Jag blev imponerad av att det finns så många arbetssökande med höga kvalifikationer och att det inte var bara jag som hade det tufft att hitta jobb. Man kan känna sig ensam i processen.

Efter att du hittade jobb och etablerade dig på din arbetsplats, ställde du upp som mentor i Mitt Livs Chans 2021. Varför?

För att jag vill bidra med stöd och pepp! Ni är inte ensamma om att ha ett jobb som inte matchar er kompetens. Man behöver skaffa sig nätverk och kontakter för att hitta ett jobb som motsvarar ens kompetens.

Vad tycker du är viktigt för att kunna lyckas med mångfald och inkludering i Sverige?

Den svenska arbetsmarknaden behöver jobba med ett antirasistiskt perspektiv, tycker jag. Vi har redan börjat göra det på min arbetsplats med väldigt positiva resultat. Människor diskrimineras för sitt namn och deras kunskaper värderas mindre för att de inte har ett svenskt namn. En inkluderande rekryteringsprocess, som är kunskapsbaserad och anonymt behövs för att säkerställa detta.

Curious about Mitt Livs Chans?