Seida gick från adept till att bli trogen mentor i Mitt Livs Chans: ”Nu vill jag visa vägen för andra”

”För mig är det viktigt att vara självständig. Oavsett hur svårt det är så måste man fortsätta kämpa för att bygga sin självständighet”. Så säger Seida Shabanoska, mentor för andra gången i Mitt Livs Chans, om sin upplevelse som adept i programmet för några år sedan. Då var hon 25 år gammal och hade precis flyttat till Sverige för kärleken. I hemlandet Nordmakedonien höll hon på att slutföra studierna som jurist, var politiskt engagerad och hade börjat jobba på domstolen. I Sverige blev allting plötsligt osäkert - språk, nätverk, jobb, ett nytt liv. Från dag ett började hon studera SFI och leta kvalificerade jobb, samtidigt som hon jobbade på förskola och skrev klart sin sista uppsats på universitet.

”Det var inga konstigheter för mig att ta de jobb som fanns för att kunna försörja mig, samtidigt som jag jobbade för att ta de steg jag behövde för att nå mina mål. Det var viktigt för mig att göra så - då var jag upptagen och hade inte tid att tycka synd om mig själv”, skrattar Seida.

Och sedan ansökte du som adept i Mitt Livs Chans?

”Ja, jag fick tips på skolan där jag studerade svenska. Det hade varit tufft och jag hade ansträngt mig så mycket när det slog mig - jag hade inte ens börjat från noll, utan från minus! Jag hade inget nätverk i Sverige, inga vänner, och så väntade jag barn. Jag behövde en liten knuff i rätt riktning.”

Har Mitt Livs Chans hjälpt dig? På vilket sätt?

”Jättemycket! Innan programmet hade jag valts bort i många ansökningsprocesser och kände mig besviken. I mentorprogrammet insåg jag att jag inte var ensam, att många adepter hade haft likadana upplevelser. Och det gav mig så mycket energi när mentorer till exempel klappade mig på armen och sa ’det kommer att gå bra’ eller ’du kommer att lyckas’. Jag förstod att det finns andra människor som förstår utmaningen, och det hjälpte mycket. Efter ett tag fick jag möjlighet att gå på en speed-intervju hos en av Mitt Livs samarbetspartners, Collector Bank, där jag blev erbjuden extrajobb. I ungefär ett år jobbade jag med att bedöma lån, vilket gjorde att jag fick en fot in på arbetsmarknaden och en värdefull erfarenhet på mitt CV.”

Och idag har du fast anställning på Swedbank och har återvänt till Mitt Livs Chans som mentor, vill du berätta mer om det?

"Jag har fått så mycket av Mitt Liv och nu vill jag ge tillbaka. Det känns såklart pirrigt! Jag är ingen expert, men har gått samma väg som adepterna nu går i jobbsökningen, gjort många fel och lärt mig av dem. Kanske kan jag spara min adept tid och lite frustration. Jag vill visa den varma sidan av Sverige och vara den som finns vid din sida och du kan bolla saker med, precis som min mentor gjorde för mig. För mig är det väldigt personligt. Även om jag nu sitter på andra sidan så är jag fortfarande den person som hade svårt att få jobb på grund av min bakgrund och som har fått svettas lite extra för att uppnå mina mål. Om min adept lyckas så har jag också lyckats."

Vilka insikter tror du att mentorer i Mitt Livs Chans kan ta tillbaka till sina arbetsplatser?

"Att vi lever i ett samhälle där mångfald har blivit ett faktum. Företag vill göra affärer och vi som kommer till Sverige kan helt enkelt vara till stor hjälp. Vi tar med nya perspektiv som till exempel kan hjälpa företag att förstå kunder bättre, då de också har olika bakgrunder. Jag vill att företag ska anställa mig för att de förstår vilket värde jag kan tillföra och inget annat. Genom att möjliggöra mötet mellan arbetsmarknaden och yrkesmänniskor med utländsk bakgrund så hjälper Mitt Livs Chans företag att förstå precis detta."

Curious about Mitt Livs Chans?