Hemköps vd: "Mångfald är en central del i vår affärsidé"

Simone Margulies, vd för Hemköp och Tempo, är klar över mångfaldens betydelse för butikernas framgång. ”Vi jobbar med dagligvaror och våra kunder är ett tvärsnitt av befolkningen. Ska vi upprätthålla ett bra erbjudande och bemötande måste våra medarbetare spegla samhället.”

Men även om mångfald och inkludering har hög prioritet inom organisationen kan det vara lättare sagt än gjort att nå hela vägen fram. Därför beslutade hon sig för att gå in i Mitt Livs vd-nätverk och delta i framtagandet av det handlingsprogram som åtta svenska näringslivstoppar står bakom.

Simone Margulies berättar att Axfood har tydliga mål inom mångfald sedan lång tid, men att programmet hjälpt henne identifiera konkreta aktiviteter och omvandla de goda intentionerna till handling på många olika plan.

”Vi har haft väldigt bra samtal, konstaterat att vi delar dilemman, plockat guldkornen från varje företag och tillämpat dem rakt av. Jag har gått hem och agerat: vi har börjat arbeta med massor av frågor parallellt med programmet”.

Moraliskt ansvar och ökat affärsvärde

För den som antar utmaningen finns stora vinster att hämta, enligt Simone Margulies.

”Affärsvärdet är ett huvudmotiv för oss. Genom mångfald blir organisationen mer innovativ. Ska vi utveckla vårt erbjudande i takt med våra kunder så måste vi utgå från en mångfald bland dem som jobbar hos oss.”

För egen del ser hon också ett högre syfte: ett ansvar som näringslivet bör axla.
”Integrationen är en av vår tids största utmaningar som Sverige inte riktigt har lyckats med. Att ha ett arbete och kunna försörja sig är A och O för att integreras i ett samhälle. Där har vi arbetsgivare ett jätteansvar att välkomna människor in på arbetsmarknaden. Dessutom, att inte utnyttja arbetskraften som finns på grund av kön, ålder eller etnicitet, är en stor förlust av kompetens.”

”Ett mentalt startskott”

Hela handlingsprogrammet presenteras på livestreamade symposiet Ett inkluderande Sverige som genomförs den 31 mars på Världskulturmuseet i Göteborg. Där får långt fler företag möjligheten att ta del av arbetet som gjorts och sprida ringarna på vattnet in i den egna organisationen.

”Om man funderar på i vilken ände man ska börja kanske det kan vara ett mentalt startskott att komma dit, inspireras och sedan börja agera”, säger Simone Margulies.

Missade du symposiet Ett inkluderande Sverige den 31 mars?